Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

The Independent: Blíží se konec britských pitek?

Alkoholová turistika je oblíbená zejména mezi mladými Brity. Po nepokojích na pobřeží Costa Brava a po smrtelných pádech z balkónu na Majorce se španělské úřady snaží tomuto druhu turismu zabránit.

Po desetiletí přistupovali Španělé k zahraničním turistům a kvantům alkoholu, který v přímořských letoviscích konzumují, spíše benevolentně. Tomu je však konec. V jednom z nejznámějších španělských center masové turistiky, Lloret de Mar na pobřeží Costa Brava, večírek definitivně skončil, když zde v srpnu policie musela použít gumové projektily proti gangům opilých flamendrů, kteří ve městě vyváděli, kopali do výloh a zapálili i jedno policejní auto. Během potyček, které trvaly do sedmi hodin do rána, bylo zraněno dvacet lidí, z nichž devět policistů. Policie zatkla 20 osob. Je přirozené, že ve městě s 40 000 obyvatel, které má 25 diskoték, 261 barů a navštíví ho asi milion turistů ročně, byli všichni zadržení cizinci.

Smrtelné „balkonování“

Sliby o vymýcení „turistiky pitek“ (binge tourism) se objevily už v roce 2004, když tento termín po podobných incidentech poprvé použil katalánský ministr vnitra. Poté, co byl letos před nočním klubem ubodán patnáctiletý Brit Andrew Milroy, to však úřady údajně myslí vážně. „Co se týče těchto problémů, dostali jsme se na úplné dno,“ říká starosta Lloret de Mar Roma Codina. „Nejproblémovější bary se zavřou a prostituce na veřejnosti bude zakázána.“ Navíc bude zostřen dohled nad zavírací dobou diskoték a policie se zaměří na pití alkoholických nápojů nezletilých. Posílena bude i přítomnost policie na ulicích.

Předtím než se situace v Lloret de Mar stačila uklidnit, problémy se objevily jinde. Úřady na Baleárských ostrovech byly nedávno varovány před dalším nebezpečím smrti – před tzv. „balkónováním“, tedy hry, při které opilí turisté skáčou ze svých hotelových pokojů po hlavě do bazénu. Tento rok došlo po pádech na Ibize a Majorce ke třem úmrtím – dva Britové a jeden Ital, všem bylo kolem dvaceti let – a k více než tuctu zraněním. (…)

Reklama

Celý článek britského listu The Independent čtěte na Presseurop.eu