Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Bělorusko: Potlesk pro diktátora

Bělorusům, kteří budou během oslav nezávislosti 3. července Alexandru Lukašenkovi tleskat, hrozí vězení. Režim si totiž dobře uvědomuje, že jeho oponentům zbývá poslední zbraň v podobě ironie.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko je možná neotesaný a negramotný buran, ale rozumí ironii a uvědomuje si, do jaké míry může mocným uškodit. A tak se rozhodl přijmout taková opatření, která mu zajistí místo mezi despoty, kteří se neštítí opravdu ničeho. Tuto neděli [3. července] během oslav nabytí nezávislosti má být totiž zatčen každý, kdo se během vojenské přehlídky a projevu vůdce opováží aplaudovat. či se bude vysmívat agentům tajných služeb, kteří stále ještě dnes nosí nechvalně proslulé označení KGB.

„Potlesk bude povolen jen během pochodu veteránů. Ve všech ostatních případech zasáhneme,“ oznamuje zástupce šéfa policie Igor Esijev, který se těší na policejní šťáry a už dopředu si podezřívavým pohledem prohlíží lidi korzující na Říjnovém náměstí. Asijev a jeho agenti s viditelně umístěnými pouty a obušky vypadají, že nevěří nikomu. Vyslýchají mladé lidi i staré ženy s nákupními taškami a chtějí po nich dokumenty. Nechtějí to sice připustit, ale s chutí by k zákazu potlesku přidali i další záležitost, která začíná režimu silně vadit: úsměv.

Úsměv, nejlepší zbraň

Je třeba si uvědomit, že úsměv a potlesk jsou jedinými zbraněmi, které Bělorusům zbývají k protestům proti vládě a jejím stále (…). Celý článek čtěte na Presseurop, ZDE.

Reklama