Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Breivika nemá smysl studovat

Dětinskou ideologii masového vraha z Norska můžeme zcela ignorovat. Anders Breivik se zajímal jen o sebe, píše britský novinář a londýnský starosta Boris Johnson.

 

 

 

Reklama

 

 

 

 

 

Nestačí prohlásit, že to byl blázen. Anders Breivik je zcela očividně blázen: Nikdo se zdravým rozumem by neudělal to, co on. Nestačí ani prohlásit, že je zlý. Pokud má vůbec pojem zlo nějaký smysl, pak s určitostí musí vystihovat muže, který je schopen přicestovat na letní tábor na jezerním ostrově, vyzvat nevinné mladé lidi, aby k němu přistoupili – a poté 85 z nich zastřelit automatickou puškou.

S tak jednoduchými slovy jako „blázen“ či „zlý člověk“ se nikdy nemůžeme spokojit a v nadcházejících dnech a týdnech můžeme očekávat vyčerpávající psychoanalýzu tohoto ponurého a namyšleného psychopata. Budeme dávat dohromady a zaobírat se veškerými možnými démony jeho mysli. S pomocí norských vyšetřovatelů se pokusíme pochopit, jak jej tyto démoni přesvědčily, aby spáchal akt tak promyšlené krutosti; a jako průvodce při tom budeme využívat 1500stránkový manifest nenávisti, který vrah umístil na internet.

V řadě ohledů je to směšný dokument. Breivik v něm plánuje obnovení starodávného templářského řádu, v němž by sám měl úlohu „justiciáře“. Jeho ideou bylo zmobilizovat armádu podobně odporných tupců a do roku 2083 osvobodit Evropu od přistěhovalců. Tento rok byl zřejmě zvolen kvůli 200letému výročí úmrtí Karla Marxe, jehož Breivik viní z rovnostářství, feminismu, multikulturalismu a všemožných dalších věcí, které se mu protiví. Breivikův pokus o Mein Kampf se topí v pubertálním přemítání – založeném na znalostech získaných z Wikipedie – o Gramscim, Adornovi a islámu. Musím se přiznat, že jsem se celým spiskem až na konec neprokousal. Ale přečetl jsem si dost, abych pochopil jeho podstatu. V jeho posedlostech je něco zvláštního a zároveň znepokojujícího. (…)

Celý článek čtěte na stránkách Presseurop, ZDE.