Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Evropa podle Ryanairu (1/3)

Letecká společnost Ryanair se díky bezkonkurenčním cenám stala pro Evropany důležitým nástrojem jejich mobility. Jak ale taková nízkonákladová Evropa vypadá? Dva novináři z francouzského deníku Le Monde procestovali za pět dní devět zemí. A stálo je to jen 500 eur.

Podniknout cestu kolem Evropy za 500 eur. Vstoupit v pěti dnech na půdu devíti zemí. Opalovat se (krátce) na sicilské pláži, sledovat střídání stráží u Buckinghamského paláce, toulat se v malebných čtvrtích Porta. Snídat ten samý den v Lotyšsku, v poledne si sníst hranolky v Belgii a večer si pochutnat na tapas v Katalánsku.

Uskutečnit takovou okružní cestu umožňuje jen jediná letecká společnost: Ryanair. Noviny toho v posledních letech o metodách  královny nízkonákladových letů napsaly spoustu: O jejích pochybných dotacích, o tom, jak se zdráhá platit zaměstnancům sociální pojištění nebo jak žongluje s evropskými předpisy… Díky všem těmto praktikám může společnost svým zákazníkům nabízet bezkonkurenčně nízké ceny. A zákazníků nikdy nebylo tolik (loni 73,5 milionů cestujících).

Bylo by ale chybou domnívat se, že klienti Ryanairu vydělají pokaždé. Mezi cenami, které slibují reklamní plakáty, a částkou skutečně vydanou může být veliký rozdíl. Avizované tarify na letenky nakoupené měsíc před odletem skrývají mnoho „vedlejších“, nezapočítaných položek: letištní poplatky, poplatek za rezervaci po internetu , manipulační poplatek za použití platební karty… Let na palubě Boeingu 737-800 – který je z důvodu snižování nákladů jediným modelem –  irské letecké společnosti nabízí ojedinělý zážitek.

Reklama

Jedinou možností, jak na tohle všechno přijít, bylo služeb Ryanairu maximálně využít. Přeskakovat z letiště na letiště v nepřetržitém rytmu. Dopravovat se ve zvolených destinacích do středu měst. Stravovat se samozřejmě na palubě letadla. A vyměňovat si názory se spolucestujícími. Na programu je devět letů a celkem 12 000 km. Připoutejte se!

Celý článek čtěte na presseurop.eu/cs, zde.