Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

FT: Oligarchové řecké tragédie

Bez roztříštění struktur zkorumpovaných řeckých oligarchů se řecké hospodářství nikdy nevzpamatuje. Právě tyto struktury budou mít z pokračujícího zmatku v zemi největší prospěch, píše Misha Glenny ve Financial Times.

(…) Zatímco se nová řecká vláda snaží přesvědčit Evropu o svém odhodlání omezit v zemi přebujelý veřejný sektor, musí se také rozhodnout, zda bude čelit i skutečné hrozbě pro domácí řeckou stabilitu: Propletenci oligarchických rodin, které ovládají velkou část řeckého podnikání, finančního odvětví, médií a – řekněme si to otevřeně – i politiků. (…)

Ve stejném projevu Jorgos Papandreu rovněž zveřejnil dramatické informace o rozsáhlé operaci pašování pohonných hmot, která se týká celého Balkánu a kvůli které Řecko údajně přichází o asi 3 miliardy eur ročně. Krok za krokem přesně vysvětlil, jaké škody tyto kriminální aktivity napáchaly, ale nejmenoval ty, kteří se jich účastnili.

Oligarchové odpověděli dvěma způsoby. Za prvé urychlili svou obvyklou praxi vyvádět hotovost ze země. Během loňského roku například londýnský trh s realitami hlásil prudký nárůst řeckých investic.

Reklama

Za druhé se jim podařilo mobilizovat hysterická média, která sami vlastní, aby Jorgose Papandrea při každé možné příležitosti pranýřovala a podkopávala. Byli si totiž dobře vědomi, že mezi řeckou politickou elitou byl Papandreu tím nejméně povolným.  

Jejich cíl je vcelku jasný (…).

Celý článek z deníku Financial Times v češtině čtěte na stránkách Presseurop.eu/cs, ZDE.