Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Fukušima: nejlepší reklama na jádro

 Japonská katastrofa by měla v případě existence méně škodlivých alternativ ještě horší dopad. Atomová energie je součástí mixu, píše v listu Guardian ekologický veterán a spisovatel George Monbiot.

Nepřekvapí vás, když vám řeknu, že události v Japonsku změnily můj pohled na jadernou energii. Překvapí vás, jak jej změnily. Po havárii v elektrárně Fukušima se již nestavím k problému neutrálně. Jadernou technologii nyní plně podporuji.

Přestárlou elektrárnu v mizerném stavu a s neodpovídajícím bezpečnostním zajištěním postihlo silné zemětřesení a obrovská vlna tsunami. Dodávka elektrického proudu byla přerušena, což vyřadilo z provozu chladicí systém. Reaktory začaly explodovat a hrozilo jejich roztavení. Důvody katastrofy se ukázaly být již známou kombinací špatné konstrukce a snahy ušetřit.  Přesto však zatím nikdo nebyl vystaven smrtelné dávce radiace.

Hrozba zamoření se uměle zveličuje

Někteří ekologové nebezpečí radioaktivního zamoření silně zveličovali. Kdyby jiné formy výroby energie nezpůsobovaly žádné škody, vypadaly by tyto následky ještě mnohem hůř. Energie se však podobá léku: Neexistují-li žádné nežádoucí účinky, je zde šance, že lék nefunguje. Stejně jako většina ekologů, i já jsem pro masivní expanzi obnovitelných zdrojů. Dokážu též sympatizovat se stížnostmi jejich odpůrců. Lidem nevadí jen pobřežní farmy větrných elektráren, ale i nové energetické sítě (sloupy a elektrické vedení). S růstem podílu obnovitelných zdrojů v energetických sítích bude pro nepřetržitou spotřebu též nutné vybudovat více přečerpávacích zařízení. To znamená stavět horské rezervoáry, avšak ani ty nejsou příliš populární. (…)

Reklama

 

Celý článek čtěte na Presseurop.eu, ZDE.