Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Ghetta pro bohaté

V Německu se staví nové zdi, tentokrát pro rozdělení bohatých a chudých. Zámožní Berlíňané se uzavírají do rezidenčních čtvrtí, kde se cítí v bezpečí - až na ty sousedy.

Za Glienickerským mostem stojí snadno přehlédnutelná cedule s nápisem: „Zde byly do 10. listopadu 1989 rozděleny Německo i Evropa.” Jsou čtyři hodiny odpoledne, o 21 let později. Nyní se několik stovek metrů od cedule na adrese 74-77a Berliner Strasse tyčí elektrický plot. Na plotě je panel s tlačítky a jmenovkami místních obyvatel, žádná jména na něm však nejsou. Je tu také knoflík se třemi vyrytými písmeny: „Ruf” – „Volej”. Po stisku návštěvníka nasnímá kamera a ozve se mu domovní hlídač. Pokud nalezne na seznamu vaše jméno, brána slabě zabzučí a otevře se: vstoupili jste do Arkadienu, první tzv. gated community v Německu, zlaté postupimské klece ve čtvrti Glienicker Horn.

Tak daleko, tak blízko města

Jednadvacet let po pádu Berlínské zdi se v Německu staví zdi nové. Tentokrát hranice nerozdělují Východ a Západ, ale zámožné a nezámožné. Uzavřené rezidence na hlídaných pozemcích se objevují v Postupimi i v Berlíně, Frankfurtu a Lipsku. Obyvatelé zde žijí přímo uprostřed měst – od kterých jsou však neprodyšně odděleni. Perfektně posekané trávníky, obehnané plotem a zajištěné elektrickými bariérami, které čtyřiadvacet hodin denně sledují senzory a bezpečnostní služby. Něco takového je možné vidět v Los Angeles, Sao Paulu i v Moskvě. Nyní se trend zabezpečeného bydlení dostal i do Německa.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

Reklama