Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Le Monde o Řecku: Nedotknutelnost církevního majetku

Zatímco země bojuje s krizí a jejími důsledky, majetek pravoslavné církve se přísným vládním úsporným opatřením stále vyhýbá. Nad tímto tabu visí ochrana v podobě úzkých vazeb církve na stát a jejího vlivu na politiku.

Řecká církev a kláštery nebudou platit velice nepopulární novou daň z nemovitostí, na níž se v neděli 11. září dohodla na naléhavém zasedání řecká vláda, aby tak dostála rozpočtovým cílům, které zemi uložili její mezinárodní věřitelé. „Církev bude danit majetek, který využívá ke komerčním účelům,“ upřesňuje nicméně mluvčí ministerstva financí v reakci na rozruch, který tato zpráva vyvolala. Daně se nebudou vztahovat na místa konání bohoslužeb a charitativní organizace. Tyto hranice ale bývají mnohdy rozmlžené a účty pravoslavné církve zůstávají neprůhledné.

Majetek církve je v Řecku stále tabu. „Její příjmy jsou zdanitelné, jsou tu ale dva velké problémy,“ upozorňuje profesor sociologie náboženství z Egejské univerzity na Rhodosu Polikarpos Karamouzis. „Neexistuje tu ekonomický systém umožňující podrobně vyčíslit její skutečné příjmy a nikdo nezná rozsah jejího majetku, protože neexistuje žádný katastr nemovitostí.“

Tato situace vyhovuje jak církvi, tak státu, protože „politici si s představiteli pravoslavné církve nechtějí rozházet vztahy,“ vysvětluje nezávislý poslanec Stéfanos Manos, který je jedním z nemnoha politiků požadujících odloučení církve od státu.

Reklama

(…) Celý článek čtětě zde, na Presseurop.eu