Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Odstěhuj se do Německa, Pepo!

 Německo potřebuje kvalifikovanou pracovní sílu pro svůj průmysl, který je motorem současného hospodářského oživení. Naopak krizí postižené Španělsko nedokáže nabídnout budoucnost velkému počtu absolventů vysokých škol. Stejně jako v 60. letech by se mezi oběma zeměmi mohla zvednout nová imigrační vlna.

V době filmového herce Alfréda Landy, který ztvárnil postavu hlavního hrdiny ve snímku „Vente a Alemania, Pepe“ [„Vydej se do Německa, Pepíku“], se masivní španělská emigrace do Německa v 60. letech týkala vesničanů z Galície, Extremadury či Andalusie. Dnes však Německo nepotřebuje Pepíky s tradičním baretem na hlavě, nýbrž s kvalifikací a diplomem. Tímto způsobem to alespoň prezentuje v nedávno zveřejněné německé zprávě, která médiím dává určitou představu o tématu španělsko-německého summitu, který se uskuteční 3. února v Madridu.

Tento fenomén se opírá o skutečnost: Německo má nepochybně nedostatek kvalifikovaných techniků. Avšak mohla by tato skutečnost vůbec mít nějaký utišující účinek na španělskou nezaměstnanost, jako tomu bylo v 60. letech? Už na první pohled jsou obě situace naprosto nesrovnatelné. V roce 1960 Španělsko podepsalo dohodu o uzavírání pracovních smluv v rámci rostoucího průmyslu „německého zázraku“,  které zprostředkovával Španělský ústav pro emigraci. Do roku 1973 do Německa odešlo na půl milionu Španělů, z toho téměř 80 % se do Španělska vrátilo. Pro frankistické Španělsko tento fenomén  představoval významný zdroj deviz a Německu umožnil naplnit mezery v jeho pracovním trhu. Současná situace je ale o hodně jiná.

Celý článek si můžete přečíst zde.

Reklama