Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Peking, náš zachránce

Po pomoci Řecku a Portugalsku nyní Peking spěchá zachraňovat Španělsko, které sužuje dluhová krize. Masivně nakupuje španělské státní dluhopisy a touto politikou tak strategicky proniká do Evropy.

„Čínský soudruh, nejlepší Zapaterův spojenec,“ píše El Mundo v době oficiální návštěvy čínského místopředsedy Li Kche-čchianga ve Španělsku, která by měla být pro španělskou ekonomiku klíčová. Vláda Josého Luíse Zapatera „drží palce a doufá, že Čína bude i v roce 2011 nadále vhánět kyslík“ do španělské ekonomiky, píše konzervativní deník, podle nějž už Peking s Madridem podepsaly hospodářské dohody za 5,5 miliard eur.

Čína již ostatně odkoupila španělské státní dluhopisy za více než 43 miliard eur a „zdá se být připravena nakoupit další,“ což mělo okamžitý dopad na rizikovou prémii dluhu, která 4. ledna klesla o 9 bodů. El Mundo nicméně kritizuje „servilní“ postoj premiéra Zapatera, který našel v čelních představitelích komunistické diktatury své „nejlepší spojence v těchto těžkých chvílích“, a doporučuje, aby si vzal Zapatero příklad z Angely Merkelové a Nicolase Sarkozyho, kteří „neváhali vyžadovat na Číně dodržování lidských práv.“ 

Španělsko nepředstavuje v evropské strategii Pekingu výjimečný případ, domnívá se Dziennik Gazeta Prawna (DGP): „každý měsíc odkoupí Čína státní dluhopisy členských zemí EU v hodnotě 7-8 miliard eur, čímž chce svému vývozu zajistit trvalost,“ píše polský deník. Tím, že napomáhá „PIGS“ (Portugalsko, Irsko, Řecko, Španělsko), se Čína „sbližuje s evropským trhem a, co je ještě podstatnější, nepřímo ovlivňuje devizový kurz eura. Zároveň tak oslabuje svého hlavního rivala – Německo,“ dodává DGP. (…) 

Reklama

Celý článek čtěte ZDE, na stránkách evropského zpravodajského portálu Presseurop.eu.