Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Řecká armáda šetřit nemusí

Fregaty, obrněné transportéry, stíhací bombardéry a ponorky... zatímco Řekové si utahují opasky, vojáků se škrty ve státním rozpočtu netýkají. K velké libosti vývozců zbraní - především Německa a Francie. Úryvek z původního článku.

Muž, s nímž máme schůzku, má v hlavě celý seznam objednávek řeckého ministerstva obrany.  Figuruje na něm téměř šedesátka bitevníků typu Eurofighter v hodnotě zhruba 3,9 miliardy euro, francouzské fregaty za více než 4 miliardy a hlídkové čluny za 400 milionů. Modernizace stávající řecké flotily by stála zhruba stejně. K tomu je třeba připočíst munici pro těžké tanky Leopard, a také je třeba obměnit dva vrtulníky Apache americké výroby. Ano, a také by bylo dobré nakoupit německé ponorky za celkem 2 miliardy euro.

To, co nám tento muž muž v aténské kavárně vypráví zní možná absurdně, ale má své kontakty na řeckém ministerstvu obrany.

Opravdu se stát na pokraji krachu, který drží pohromadě jen díky miliardové finanční pomoci od Evropské unie, chystá uskutečnit masivní nákup zbraní? Náš společník je často vidět na fotografiích spolu s řeckým ministrem [obrany] či generály; pravidelně jim telefonuje, ví tedy o čem se baví. I on sám soudí, že tyto nákupy nejsou v tuto chvíli zcela vhodné. Ale to se může velice rychle změnit, upřesňuje: (…)

Reklama

Celý článek čtěte na stránkách Presseurop.eu/cs, ZDE.