Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Spiegel Online: Útokem na barcelonské banky

Co se děje ve Španělsku? V druhé části cesty po zemi svých rodičů se reportér Spiegelu Juan Moreno setkává s hněvem zruinovaných lidí, který se obrací proti bankám.

Barcelona je plná turistů. Počet hostů, kteří ve městě přenocovali, v loňském roce vzrostl. Kavárny v okolí Plaça Catalunya stále ještě nabízejí předraženou kávu, zatímco policie odhání žebráky. Pokud chcete vidět dopady krize, budete muset o pár bloků dál.

Na křižovatce na Avinguda Diagonal se setkávám s Pedrem Panladorem, útlým mužem, který si našel stanoviště před pobočkou Bankie. Chce na tuto banku zaútočit. Připojilo se k němu i několik dalších podobně smýšlejících lidí. Obvolali redakce novin, aby o jejich protestu podaly zprávu, ale média odmítla. V tuto chvíli jsou banky brány útokem po celém Španělsku.

Madridská banka Bankia, která vznikla v roce 2010 sloučením sedmi regionálních spořitelen, vystěhovala Panladora z bytu, protože už neměl na splátky. Během prvních tří měsíců letošního roku bylo po celém Španělsku z bytů a domů každý den vystěhováno na 200 lidí.

Reklama

Panlador se narodil v Kolumbii a v  v Barceloně žije už 12 let. V současné době činí jeho dluh 242 000 eur. Před krizí pracoval jako řidič, ale teď je už déle než dva roky nezaměstnaný.

Celý článek si přečtete na stránkách Presseurop.eu http://www.presseurop.eu/cs/content/article/2495831-utokem-na-barcelonske-banky