Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

The Irish Independent: Nechme zkrachovat Řecko i Irsko

Stále častější zvěsti o řeckém krachu paradoxně vedly k posílení akciových trhů a neodsoudily je k volnému pádu, jak by se bývalo dalo očekávat. Z toho plyne, že mnohem horší než samotný bankrot je pomalá agonizace a váhání nad osudem eurozóny, píše irský ekonom David McWilliams.

Všimli jste si, že během posledních dvou dní se na finančních trzích děje něco podivného? Evropské akciové trhy totiž po neověřené zprávě, že Řecku bude umožněn  tzv. „ring-fenced” [kontrolovaný] bankrot, posílily. Zkusme se nad tím zamyslet, protože „oficiální” postoj irské i evropské politické elity spočívá v přesvědčení, že jakýkoliv úpadek by představoval katastrofu, která by vedla k obrovskému odlivu kapitálu a masivním finančním jatkám.

Pokud to je pravda, jak je tedy možné, že trhy vysílaly v posledních dvou dnech přesně opačný signál? Podle posledních pohybů na finančních trzích to vypadá, že bankrot investory dokonce uklidňuje. Dává tedy smysl se postavit realitě čelem a přiznat si, že země jako Řecko už nemá peníze, a proto musí zbankrotovat. Jestliže budeme bránit tomuto základnímu kapitalistickému procesu (při němž investoři platí za své chyby), celý systém se vyděsí.

Podívejme se na vnímání rizika v rámci evropského bankovního systému během posledních několika týdnů. Raketově vzrostlo. A co je zajímavé, toto vnímání rizika se ohromnou měrou zvýšilo i v předvečer pádu banky Lehman Brothers. Po jejím bankrotu (…).  

Reklama

Celý článek čtěte na stránkách PRESSEUROP.