Reklama
 
Blog | PRESSEUROP.EU Aktuality z Evropy

Upír Berlusconi to zase přežil

Předseda italské vlády, jehož pozici oslabily vlastní skandály i odboj vládních spojenců, 14. prosince zvládl další politickou krizi. Avšak italský lid za to zaplatí, domnívá se evropský tisk.

314 hlasů proti 311. Silvio Berlusconi 14. prosince těsně přežil hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, které v parlamentu vyvolali opoziční poslanci. Ještě předtém ustál hlasování o důvěře v senátu. „Berlusconi zajisté zvítězil, ale toto jeho vítězství by měl ourčitě vést k zamyšlení,“ píše Sergio Romano v listu Corriere della Sera.

Předseda italské vlády má totiž podle žurnalisty dvě možnosti: „Radovat se z úspěchu, vyřídit si účty se svými protivníky a jít dále až do konce mandátu. Tři hlasy, které představují jeho náskok, ho nezachrání před překážkami, které se objevují na obzoru, avšak vždy bude moct pomlouvat opozici a hrát roli zrazeného vůdce. V tom případě bude země opět odsouzena k prožití nevkusného představení, kterého jsme byli v posledních měsících svědky, v podobě sporů a hádek, kdy nikdo nevěnoval pozornost hospodářským a finančním problémům, kterými procházíme. Další možností je znovu vytvořit většinu na nových základech.“ Prvním krokem k tomu by byl nový volební zákon.

Zemi chybí sny i směr

Barbara Spinelliová na stránkách milánského listu La Repubblica vyjadřuje názor, že „vítězství Cavaliereho je jen zdánlivé. Nejenže má k dispozici jen slabou většinu, ale teď musí čelit i dvěma pravicovým opozičním stranám (centristické UDC a FLI, straně bývalého spojence Gianfranca Finiho)“. „Poslední úder sice nevyšel, ale krize pokračuje skrytě,“ poznamenává novinářka. „Za vnější fasádou úspěchu se nachází sice obtížný, ale nevyhnutelný pád berlusconismu, který způsobí stejní lidé, kteří jej vynesli k moci. Je to jako termidor.“ Barbara Spinelliová však varuje před „Berlusconiho nebezpečně pozitivním myšlením“ a jeho neuvěřitelné schopnosti „plavat v moři volebních kampaní,“ které by mu mohly umožnit odvrátit vlastní pád a dostat jej do křesla prezidenta republiky, což ostatně představuje jeho poslední osobní cíl.

Reklama

Celý článek si můžete přečíst na presseurop.eu.